Att muntra upp folk

Igår var jag och ytterligare fyra goda vänner från klassen hemma hos Nina. Nina hade varit hemma från skolan och efter lite sms:ande berätade hon att orsaken var att hon hade kramper i hjärtat och till och med varit på sjukhuset dagen före. Det är aldrig roligt när en kompis är sjuk, men speciellt inte nu. Alla kanske inte vet det, men en 16-årig tjej som gick på gymnasiet dog förra helgen p.g.a hjärtproblem, så när Nina stannar hemma för kramper i hjärtat är det inte svårt att förstå att våra tankar direkt gick till det som hände förra helgen.

Vi beslöt oss för att muntra upp Nina och ta reda på mer om hennes problem så jag, Emma, Långsam och Ischa stack hem till henne efter skolan med tulipaner och nybakad kladdkaka. Nina blev väldigt överraskad och glad. Hon sa att läkarna trodde att det var en virusinfektion i hjärtat och om det inte gick över denna vecka skulle hon åka till sjukhuset igen. Jag hoppas att hon blir frisk snart och att det inte är något allvarligt.

Men det var roligt att göra henne glad, jag börjar få smak för det här med att överraska folk med kakor och sånt.

Helgen och sånt

Helgen har varit rolig.

I fredags var jag hemma hos Emma, tillika min syster. Vi tittade på Titanic, frossade i godis, tröståt pizza, beklagade oss över att vi inte var med våra pojkvänner istället och hade massor med tjejsnack. Det var trevligt, och behövligt.

I lördags fick jag äntligen träffa Emil. Hade saknat honom enormt mycket. Sen kom Grund och Jocke över för att grilla. Så småningom tittade även Erik och hans flickvän in, och slutligen mötte vi upp Totti och hans flickvän. Originalplanerna var girlla hos Sven, sen hotellet. Redan i kön tröttnade vi på hotellet, så det blev PG:s och promenad hem sen. Och en hel massa konstigheter där emellan. 

 Någon snodde en timme av mig inatt.

Att gå eller att inte gå, det är frågan

Jag funderar på att gå och se Elton John i Borås den 21 juni. Han är faktiskt bra, speciellt de låtar han gjorde i början av sin karriär på 70-talet och en kanske också på 80-talet. Han är ju helt klart en begåvad artist med en stor katalog och en karriär utspridd på hela fyra decennier. Dessutom är han, eller åtminstonde var han, beryktad för att vara riktigt bra live.

Problemet är ju att jag inte vet vilka låtar han spelar. Det är  ju inte roligt att se om han knappt spelar några låtar jag gillar, om han bara spelar smöriga ballader. Och han har ju blivit lite till åren, det är inte säkert att ha är lika vild på scenen längre. Jag har sett några videor på You Tube och kommit fram till att låtvalen är sådär men att han fortfarande har en rätt bra show. Men en video på hans framträdande under en låt i Alaska för ett år sedan är ju förstås inga garantier för att det blir ett jävla drag i Borås.

Dessutom så kostar biljetterna 920 kr, lite ovärt kanske? Eller?Glad våffeldag på er folk!

Jag har inte ätit en endaste liten våffla idag, men det betyder inte att jag inte kan önska er glad våffeldag i alla fall. :)


Det har löst sig

För de som undrar, allting med biljetten och pengrana är fixade nu. Jag och företaget dividerade i flera dagar, ingen kunde svara på vart mina pengar tagit vägen. I går gick jag till min bank för att se om de kunde ge någon klarhet i det hela. Tjejen som jag fick prata med sa att pengarna definitivt var borta från mitt konto och inne på biljettföretagets konto, hon föreslog att jag skulle ringa dem igen. Väl hemma gick jag in på min inloggning på företagets hemsida och upptäckte ytterligare en bokning på en biljett till Metaltown, utan att jag hade beställt någon ny. På "betalning" stod det att biljetten var betald, och under "behandling" stod det att den höll på att behandlas. Aja tänkte jag, om inte jag får någon bekräftelse innan i morgon så ringer jag dem. Jag behövde dock inte detta, företaget ringde istället upp mig nån timme senare. Mitt problem hade visst varit en stor grej på företaget, många hade kollat på vad de skulle göra åt den galna tjejen och hennes försvunna pengar. ;) Men tjejen i telefonen sa i alla fall att pengarna hade kommit in på deras konto och att de skulle skicka en biljett med posten som beräknas komma nästa vecka.

Så nu är det avklarat, skönt. Det kändes inte tryggt att 1325 kr var på vift i ett par dagar där. Men jag är glad att det löste sig. Nu ser jag fram emot Metaltown!

Teknik är inte att lita på

Idag fick jag pengar och jag har dessutom fått den där dosan som man kan betala med, det verkade därför vara ett ypperligt tillfälle att beställa biljetter till Metaltown. Sagt och gjort, jag satte igång med att fylla i min beställning och trycka på min dosa. Det hela gick finfint fram till den sista bekräftelsen. Självklart kom det välkända "sidan kan inte visas" upp. Jag tryckte på uppdatera, ingenting hände. När jag kollade mitt konto såg jag att pengarna hade dragits. Jag låg alltså ute med över 1000 kronor men hade inte fått någon form av bekräftelse. Ringde upp företaget, som var mycket konfunderade. Både killen på supporten och jag själv var överens om att mina pengar inte skulle ha dragits. Han bad om att återkomma efter att han hade pratat med sin chef. Han har återkommit en gång men problemet är inte löst än, jag väntar spänt på nästa telefonsamtal från honom.

Jag är något oroad och liksom nervös, det känns inte bra att bli av med så mycket pengar. Daniel försökte lugna ner mig och sa att det är ju ett seriöst företag som kommer att fixa detta på något sätt. Det är ju inte jag som har gjort fel. Han har väl rätt, men jag kommer inte att känna mig lugn innan jag har fått biljetten, alternativt pengarna är tillbaka på kontot.

Och allt detta bara för att tekniken strular!


Reformera skolan!

Säga vad man vill om Blondinbella, men dum är hon inte. Som trogen läsare av hennes blogg läste jag såklart hennes inlägg om att skolan borde reformeras. Hon har även en lång lista med saker som hon anser borde förändras. Har ni inte läst inlägget gör ni det med fördel här: http://blondinbella.se/reformera-skolan/#Kommentare

Jag håller med Isabella "Blondinbella" Löwengrip om det mesta, kanske inte allt om det där med att starta eget företag, främst för att jag inte är intresserad av det, men jag förstår varför det är en hjärtefråga för henne. De punkterna som jag skulle vilja lägga till på hennes lista är:

  • Man ska få välja kurser själv. Att komponera ihop, i alla fall mer än vad man får göra idag, sin egna kursplan och ta bort flumkurserna (idrott, estetisk verksamhet m.m.) tycker jag verkar viktigast. Varför ska jag läsa matte B till exempel? Vi frågade vår lärare idag vad vi skulle ha linjära funktioner till. "Tja, det kan vara bra om man vill mäta verksamheten hos bakterier till exempel" svarade han då. Och det kommer elever som går samhäll-kultur göra någon gång i sitt liv?
  • Lärarna ska prata mer med varandra. Det kan vara helt sjukt tempo ibland med tre prov, inlämningar och småläxor en vecka, och ingenting veckan därefter. Arbetsbördan ska vara delad mer jämlikt, som det är nu tror alla lärare att deras ämne är viktigast.
  • Satsa mer på språk. Språk är jätteviktigt, det ska definitivt satsas mera på språk. Dock ska inte språk bli obligatoriskt i fler gymnasielinjer, ta bort obligatoriskt språk helt tycker jag. Det är precis som matte eller idrott, om jag absolut inte är intresserad av det eller planerar att jobba inom ett område som kräver ett annat språk än engelska så tycker jag inte att det är roligt att läsa språket, och jag kommer inte anstränga mig i vilket fall. Det tar bara energi från sådant man egentligen vill göra. De som vill läsa språk ska få göra det, och mycket. Möjligheter till att läsa mer än två språk ska finnas. Och inte bara tyska, franska och spanska, fram med allt mellan latin och ryska.
  • Engelska borde försvinna som kärnämne. Kärnämnena är de ämnen som alla "ska" kunna, som "alltid" behövs, oavsett din lott i livet. Ta då det allra värsta, uteliggare. Vad har en uteliggare för nytta av att kunna engelska? Om samhällskunskap däremot var ett kärnämne så skulle hen veta sina rättigheter, sina skyldigheter, de grundläggande lagarna... Samhällskunskap är helt klart viktigare än engelska.
  • Större skillnad mellan de olika linjerna. I alla fall mellan alla teoretiska linjer. Som det är nu så är skillnaderna inte alls stora, du får ungefär samma utbildning på alla linjer och inriktningar. Det kanske kan vara bra om man är osäker på att man har valt rätt linje eller om man väljer ett helt annat yrke än det man har blivit förberedd på under tre års tid men man kan inte alltid utgå från de svagaste. Går jag samhällsvetenskapliga linjen ska det märkas också, det ska inte vara att jag går fordonsprogrammet minus mecka med bilar.  
     
  • Ta bort alla A-kurser. Alla A-kurser är tragglande av det man har lärt sig de senaste tre åren på högstadiet. Jag förstår tanken, meningen är att man ska försäkra sig om att alla ligger på samma nivå och att de som har haft svårt för skolan förut ska få en ny chans, men varför går man högstadiet över huvud taget om man ändå ska ägna ytterligare ett år åt samma saker? Det är så typiskt socialdemokratiskt att alla ska sänkas till den lägstas nivå istället för att hjälpa den lägst stående till den högsta nivån. Alla ska vara lika dåliga, det är mer jämlikt så, istället för att alla ska vara lika bra. Det känns som om gymnasiet inte börjar ordentlig förrän i tvåan. Ska det verkligen vara så, ska man slänga iväg ett helt år? Det här problemet kan lösas om man får välja kurser själv, för då kan de som vill repetera och läsa t.ex. matte A göra det, och ingen hålls tillbaka.
  • Mer information vad man egentligen gör på gymnasiet. Jag och samtliga personer som jag har diskuterat detta med är rörande överens om att den bild av gymnasiet som man fick på grundskolan är långt ifrån den riktiga bilden. Enligt lärarna på grundskolan skulle gymnasiet vara jättesvårt, alla lärarna skulle vara jättestränga och ett MVG i grundskolan skulle vara värt ungefär ett G i gymnasiet. Det stämmer inte på långa vägar, det är inte så stor skillnad på svårighetsgrad och tempo. Ge syo:rna i grundskolan och framförallt eleverna mer information.
  • Satsa mer på skolan i stort. Det råder stor brist på pengar i skolorna just nu och det går ut över elevrna. Trasiga böcker, inställda klass- och studieresor och nedlagda kurser är tråkigt nog vardag. Nu har man bestämt, i alla fall på min skola, att kurser med färre än 20 elever ska försvinna helt. Så om det kommer till exempel 19 elever som är anmälda till italienska steg 1 nästa år så får inte dem läsa sitt förstahandsval för det är "för få elever". Istället kommer det sluta med stora stökiga grupper med elever som inte alls är intresserade av ämnet dem läser eftersom det är deras tredejhandsval. Massor med "smala" kurser såsom latin och psykologi B har tagits bort. Istället satsas det på nycirkus...

Det är mycket som borde göras inom skolan, men detta är vad jag kommer på på rak arm. Blondinbella borde satsa på att reformera skolan, starta en debatt i Sverige för att få skolan att bli bättre! Isabella för president (för självklart ska monarkin avskaffas)!


Delad glädje är dubbel glädje

Enligt psykologer och annat löst folk så blir man som lyckligast av att göra något åt andra. Jag kan bekräfta detta.

Ischa är den enda killen i klassen och den enda som har bytt klass och sen kommit tillbaka, vi har alltså flera orsaker att fjäska för honom. Som om detta inte vore nog, så fyllde han 18 i går. Detta ledde till att jag, klassens ofrivillga mamma och sockerlangare, tog en tidigare buss enbart för att kunna reida MM:s tårtdisk. Sen gick jag till skolan, i panik, för att blanda saft, i panik, sätta ljus i tårtorna, i panik, och delge mina planer för resten av klassen, i panik. Jag vet inte varför jag hade så mycket panik egentligen, jag visste ju att Ischa inte skulle komma innan en timme senare.

Mer panik blev det senare då vi vänatde ivrigt på Ischas amkomst. Till slut kom han, och vi tände tårtljusen blixtsnabbt och tågade ut i korridoren sjungandes "ja må han leva". Han såg mycket förvånad ut, men glad. Och jag blev också glad. Det kändes riktigt bra att göra någon glad. Jag kommer att leva länge på det här. :)


Nu är det klart

Finalen i Melodifestivalen är precis slut och Malena Ernman stod till slut som vinnare. Det var ingen jätteskräll att hon vann, men ändå roligt. Jag kan nog stå ut med den här låten (säger jag nu, får se vad jag säger om två, tre månader då låten är så sönderspelad att jag kräks). Något som är ganska kul tycker jag är att det svenska folket har tagit den här låten till sina hjärtan så mycket. Det är inte bara det att låten är annorlunda och sticker ut, operarefrängen på franska gör den omöjlig att sjunga med i. Vad är det då som har fört den här låten till seger? Tror det är Malena själv, skitcool kvinna faktiskt, med humor och karisma.


Finaldags!

Idag är det äntligen final i melodifestivalen! :D Eftersom Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox som var mina favoriter åkte ut i andra chansen så hejar jag på Caroline af Ugglas i kväll. Jag stör mig fortfarande på henne, men om man blundar och bara lyssnar på låten så är den väldigt rörande. I övrigt tycker jag att startfältet är ganska jämnt. Finns några som är kalkoner (*host* Sofia och Heat *host*) några som är så anonyma att dem varken är bra eller dåliga, och resten som är jävligt snyggt gjorda och som jag defenitivt hade gillat om jag varit en muskalisk analfabet med lägre krav på musiken jag lyssnar på än vad jag har nu (detta var faktiskt en kompimang). För min del får gärna både Malena Ernman och Måns Zelmerlöv vinna.

Har ett litet problem dock. Alla verkar inte förstå hur viktig melodifestvivalen är. En av de personerna är mina gode vän Nicklas som har valt att ha en fest just på denna dag. Visst är det frestande, men jag väljer nog melodifestivalen framför det. En annan som helt klart måste sakna någon viktig kemikalie i hjärnan som gör att man är helt ointresserad av melodifestivalen är min pojkvän. Han tycker att festen i Rydal låter som en höjdare och att vi absolut ska gå. Han kan inte förstå hur man kan välja bort umgänge med sina vänner framför en kväll med tv:n. Får se hur jag gör i kväll, men med största sannolikhet så stannar jeg hemma. Inte minst för att pappa vill ha mig hemma i kväll. Om jag ska gå på festen så får någon hämta mig efter melodifestivalen och köra mig till Rydal. Så det så!

Fredag

Var hemma hos Sven igår. Det började med att vi, som vanligt, inte gjorde någonting, bara slaggade framför tv:n. Sen tittade vi på filmen Juno. Ganska bra faktiskt, defenitivt bättre än förväntat. Manuset var bra, dialogerna var små guldbitar och soundtracket var av toppklass. Jag menar, The velvet underground, The Stooges, Sonic youth, vad mer kan man önska?

Sven var väldigt sugen på fest, tyvärr var det ingen fest på gång, Lounge var stängt, Stars är han portad ifrån och Borås eller Gbg är för bökigt. Så han bjöd över Jocke och vi tre satt och drack. Efter ett tag kom Grund och Emelie också. Det var ganska trevligt faktiskt, visst fan kan man ha roligare men bra mycket tråkigare också. Runt tolv började Sven att diskret plocka i hop glas, säga hur trött han är och slutligen gå in i sovrummet. Han, Jocke och deras kompisar skulle ju upp tidigt för att leka krig i skogen dagen efter (läs: idag). Tillslut fattade Grund och Emelie och gick hem. Jag sov över hos Sven, såklart, och Jocke, full som ett ägg, la sig i soffan med tre täcken och ungefär sju kuddar.  :)

Felaktiga val

Vi hade kultur- och idéhistoriaprov om renässansen och barocken i torsdags. Det var ganska mycket att läsa och en ganska långt tidsperiod att kunna, så det var ingen i klassen som kände att dem kunde provet. Större delen av klassen var faktiskt så oroliga inför sina egna insatser på provet att de gick till Ulf för att prata om möjligheterna att skjuta upp provet. Ulf gick med på detta, föga förvånande då han är världens snällaste lärare, och tillät de som ville att göra provet torsdagen efter istället. Ryktet spred sig som en löpeld genom klassen och snart var det endast två stycken elever som tänkte göra provet.

Jag själv tvekade hela dagen och hann ändra mig minst två dussin gånger. "Om jag gör det idag är det överstökat och då har jag inga prov alls nästa vecka och kan koncentrera mig på matten. Men å andra sidan så får jag ju längre tid på mig att plugga och kan göra bättre ifrån mig om jag gör provet nästa vecka..." När jag gick in i klassrummet så lutade jag åt att göra provet. I samma stund som provet landade framför mig så ändrade jag mig. Inte nog med att provet var ganska svårt, jag fick dessutom total blackout och kunde inte ens de lättaste frågorna, de tavlor vars åtal jag med lätthet hade kunnat ett par minuter tidigare tittade jag nu på som om det var första gången jag såg dem.

Jag gjorde fel när jag bestämde mig för att göra provet den här veckan, jag är fullständigt övertygad om att det hade gått bätre om jag hade gjort provet en vecka senare. Fan också.

Idag

Idag har vi haft studiedag, så min dag har ägnats åt välförtjänt slappande. Jag vaknade vid 12-tiden, väl utvilad. :) Sen har jag bara knallat runt här i mitt Hello Kitty-nattlinne och inte gjort ett skit. Jag har läst lite, gjort lasagne, tittat på en film, gräddat våfflor, tittat på Family Guy och allmänt slappat. Jag har inte gjort någon form av läxor, fast jag verkligen skulle behöva det, men det löser sig. Jag är nöjd med dagen hittills :)

Just det, jag fick besked om att jag är godkänd som blodgivare också! Jätteroligt, ska snart ringa dem och be om en tid.

Helgen

Helgen har varit riktigt rolig. Fredagen har jag redan berättat om. I lördags åtkte jag hem till Sven igen, vi tittade på Kill Bill. I slutet av filmen kom Jocke för att motvilligt förfesta med oss. Vid åttatiden stack vi till Tottis inflyttningsfest. Det var väldigt roligt. Det var bara sex tjejer där, samtliga var där i egenskap av flickvänner och inte som Tottis kompisar. Lite illa. Men det var roligt, vi flickvänner började prata och blev kompisar medans killarna var ute i köket och lekte rövare.

Jag och Sven gick hem och la oss ganska tidigt, runt tolv tror jag. Men vi var tillräckligt fulla och glada ändå. Dagen efter var jag i tipp topp-skick, Sven däremot var fortfarande full. :) Stackaren. Jocke kom över igen för att beklaga sig med Sven i soffan. Jag skrattade rått åt de bakfulla gossarna och stack hem runt tolv.

En trevlig helg, mycket tack vare Sven. :)

Oj oj oj

Oj oj oj, galen kväll.Och i morgon kanske blir ännu värre. Fast det var inte så galet, bara Jocke som var galen. Han gjorde sönder en vas. Jag är trött nu, vill sova men lovade Dudziak att stanna uppe å vänta.

RSS 2.0