Schlagerkväll

I går var jag, Emma, Nina och Isabel hemma hos Gråfalk för att titta på Melodifestivalen och ha det trevligt. Jag hade bestämt att det skulle vara klädkod med tema schlager så alla var finklädda och glittriga. Alla utom Gråfalk det vill säga, så vi överföll honom och sprutade ner honom med glitter. Det första vi gjorde var att börja laga maten; pastasallad med kyckling och fruktsallad med vaniljglass till efterrätt. Det blev klart precis i tid till Melodifestivalen. Efter programmet så åkte Emma och Isabel hem, men jag och Nina stannade kvar. Jag tog snabbt befälet över musiken och tvingade alla att lyssna på schlagerlåtar på You tube och Spotify. Efter ett par glas började även Gråfalk att slappna av och började sjunga med till musiken. Det var en jättetrevlig kväll med massor av skratt och grymma låtar. ;) Bilder kommer på bdb.

Klassen kanske ska till London

Pratade med klassen i dag om klassresan. Skolan har bestämt sig för att betala 2000 kr per elev, sen får vi betala 300 kr var. Vi tänker dock åka på ett lov, då kan inte skolan stoppa oss från att betala hur mycket vi vill. Det verkar bli London vi ska åka till, vilket är kul men dyrt. 2000 kr kommer nätt och jämt täcka flygbiljetten, sen är det boende en vecka, resor med kollektivtrafiken, två, tre mål mat om dagen, inträden på museer och dylikt, egna nöjen och shopping, och allt det får vi betala ur egen ficka. Det känns som om det lätt kan sväva iväg upp emot 4000-5000 kr och det har jag inte råd med. Jag ska ju åka till Milano med italienskagruppen typ två veckor innan, och bara flyg och boende där kostar 2000 kr. Då är inte mat- och fickpengar inräknade. Jag har inte råd att lägga ut 8000-9000 på bara ett par veckor. Men jag vill väldigt gärna åka; London har jag alltid velat besöka och det är klart att jag inte vill stanna hemma när min älskade klass är på klassresa. Jag tycker det är konstigt att vi fokuserar på London, när det är en ganska dyr stad. Borde vi inte satsa på något billigare, typ Prag eller Budapest? Pratade med en del ur klassen och de är också oroliga för det här med pengarna. Jaja, får se hur det blir. Scheele kanske stoppar denna resa också. ;)

Ge mig hundratusen

Har gått  på en jättetöntig sak, den där tävlingen med läkerol tuggummi där man ka vinna 100 000. Har gjort en egen smak, registrerat mig med en EAN-kod och nu ska tio personer rösta på mitt bidrag för att jag överhuvudtaget ska få vara med i tävlingen. Så gör det här: http://hundratusen.nu/#/mix/G1I4 . Om ni tävlar själva, genom att gå in på sidan via den länken, ökar mina chanser att vinna. Så låt mig vinna nu, vinner jag så bjuder jag på klassresan! ;)

Undanflykter

Jag och Anna-Maria skolkade från engelska c-lektionen i dag för att gå på bokrean istället. Hade bett våra klasskamrater att säga att vi var sjuka, och tydligen så hade de sagt till Frida att vi hade magsjuka.

Vi var sena till nästa lektion så även där fick våra kompisar rycka ut med en förklaring. De kom med den enligt mig briljanta idén att Anna-Maria hade halkat och skadat foten och att jag hade hjälpt henne till skolsyster, vilket de även sa till läraren. Anna-Maria var inte överlycklig över den idén, hon ville inte halta hela dagen. Men jag sa att det skulle gå fint, och det gjorde det :)

Så på morgonen hade jag magsjuka och innan lunch hjälpte jag tydligen en kompis till skolsyster. Resten av dagen fortsatte utan krämpor. ;)

Äntligen bokrea!

Längtat efter bokrean, dock hade jag egentligen inte råd att lägga pengar på böcker. Jag är väldigt bra på att slösa massor med pengar på bokrean och köpa alldeles för många böcker (förra året köpte jag åtta böcker och året innan dess 10) så det första jag gjorde var att ge Anna-Maria min plånbok så att hon kunde ha koll på mina utgifter. Efter att ha gått igenom alla hyllor hade jag sju böcker jag ville köpa. Anna-Maria sorterade snabbt bort fler än hälften av dessa och lämnade kvar tre stycken som jag fick köpa. Jag ville köpa en fjärde bok också, första boken i Stephen Kings Det mörka tornet-serie (som jag har velat köpa ett bra tag), men Anna-Maria resonerade att vi skulle till bokhandeln i Skene också och att jag borde spara pengar till det. Så jag gömde min Stephen King-bok bakom en massa andra böcker i en bokhylla och tänkte komma tillbaka i morgon när jag fått mitt studiebidrag och köpa den då.

Väl i Skene bokhandel hittade jag ingenting speciellt, det är ungefär samma böcker som i Kinna, fast lite sämre utbud. Så jag behövde inte spara min pengar, som Anna-Maria ville. Därför gick jag efter skolan tillbaka till Kinna bokhandel för att köpa min undangömda bok, men tyvärr så hade någon hittat den och köpt den. Jag blev besviken, då det faktiskt var en bok jag ville ha (har dock lånat den på biblioteket och redan läst den så sorgen är inte gigantisk).

Så det blev bara tre böcker på bokrean i år; Sju sorters kakor (den bästa kakboken, har alltid varit avundsjuk på folk som haft den, Alkemisten av Paulo Coelho (en klassiker) och Eric Claptons självbiografi (han är en levande legend och som musiknörd borde jag veta mer om honom). Dock hittade jag två andra Stephen King-böcker som inte är på rean men som jag vill ha ändå. Funderar på att köpa dem, men jag borde inte slösa pengar nu.

Fastat i en vecka

Nu har jag fastat i en vecka. Tror det är fem kvar. Eller fyra. Jag vet inte så noga.

Det har gått förvånansvärt bra, måste jag säga. Har inte brytit mina regler en enda gång (förutom en gång då pappa hade hällt upp ett glas läskeblask till mig och jag drack upp det utan att tänka på att jag fastar. Och sen råkade fylla på glaset. Men det räknas inte!). Saknar småätandet dock, att smaska på lite godis eller en kaka framåt kvällen. Försöker äta fryst frukt eller russin istället. Är seriöst sockerberoende och jag hoppas att fastan blir min avgiftning från det. Har inte haft någon abstinens dock, saknar det bara. Dock tar jag alla chanser jag kan att få i mig någonting sött, t.ex. öser jag på med socker och kanel på min gröt och när jag får chansen att dricka saft blir jag överlycklig. Jag kanske har abstinens ändå...

Det tog pappa fyra, fem dagar innan han insåg att jag fastade. Till min förvåning kom han ihåg vårat samtal om att jag ville fasta (se tidigare blogginlägg) men han trodde inte att jag menade allvar. När han märkte att jag petade undan köttet i maten och bara åt potatis så förstod han att jag är tillfällig vegetarian och sen dess tänker han på att alltid laga någoning jag också kan äta. Så himla snällt :)

Läser ett kapitel i Bibeln varje kväll innan jag somnar. Ska nog fortsätta med det även efter fastan.

Hoppas att resten av tiden går lika smärtfritt.

Hår och smörgåsar

Så, nu har jag fått håret färgat också. Var hemma hos Nina och färgade det, som vanligt. Hennes badrum har nästintill blivit en frisörsalong nu ;) Det blev en något ljusare nyans än vad jag har haft innan, det blev ganska bra förutom att den gamla utväxten är mycket ljusare än resten av håret så det ser fortfarande ut som jag har utväxt. Lite surt, men men. Nästa gång får jag färga resten av håret i en ännu ljusare nyans och rötterna i samma färg som nu, då kanske det blir jämnt. Eller bara färgar rötterna i en mörkare färg, så att det passar med resten av håret. Eller skiter i allt och ser förjävlig ut.

Gråfalk och Ischa hängde också med hem till Nina. De sa att de skulle hjälpa till att färga nitt hår, men det enda de gjorde var att slappa på soffan. Efter en stund sa vi till dem att göra mackor, för alla var småhungriga. Efter 45 minuter hade de bara lyckats smöra mackorna. Jag och Nina tog över det hela och på mindre än 10 minuter hade vi gjort klart alla mackorna, dukat fram och städat undan på diskbänken. Det går seriöst inte att släppa in killar i ett kök!


Ständigt detta hår

Jag har klippt mig i dag, så nu är inte mitt hår så jävla risigt längre. Förut var det torrt som fnöske, nu har det fått sig en uppfräschning. Ska färga håret någon dag i veckan, så blir jag av med alla gråa hårstrån också. Tänkte färga det lite ljusare, inte svart som jag har kört på de senaste gångerna, och så färga det någon nyans ljusare varje gång jag färgar det. Till sommaren vill jag ha fint ljust hår.

Det blev en klassiker i dag, uppklippt med snedlugg. Det är helt okej, men det är så jävla tråkigt bara. Har haft den frisyren så många gånger. Visst, det funkar, men det är samma längd och allting. Är väldigt sugen på en förändring vad gäller mitt hår, men jag vet inte vad. Något drastiskt.


Rasrisk i skolan

Det har kommit galet mycket snö! Hela Sverige verkar lamslaget, kollektivtrafiken går inte som det ska och bara här i Mark har samtliga idrottshallar stängts p.g.a. rasrisk. I morse fick jag ett sms från en klasskomips där det stod att den delen av skolan där vi har våra skåp och de mesta av våra lektioner är avstängd för att det finns risk att taket rasar in. När jag kom till skolan såg jag att det stämde, den korridoren var låst och det satt lappar på dörren om vatr alla lektioner hade flyttats. Så jag fick gå runt med jackan och väskan i handen och klara mig utan både böcker och block på alla lektioner. Får se hur länge det tvingas vara avstängt, är ju ganska ohållbart attt hålla lektioner för en klass som inte har någonting med sig. För att inte tala om att vi inte kan göra läxor och plugga inför prov för att alla våra böcker är inlåsta i våra skåp. Känns som om detta kommer att slå tillbaka på oss elever i slutändan, vi kommer att få skäll för att vi inte gjort våra läxor i tid och kommer få dubbelt så mycket jobb nästa vecka då vi får ta igen för den här veckan. Usch.

Metaltown

I går beställde jag biljetter till Metaltown. Jag var duktig minsann och la på 20 kr på priset som gick oavkortat till Faktums arbete. En viktig sak tycker jag.

Såg till min förskräckelse att de har bokat Bullet For My Valentine också. Vilket stolpskott tyckte att det var smart att bjuda in emos? Usch! Jag håller mig till Rammstein under festivalen.

Sevärd film

Prinsessan och Grodan var helt klart sevärd, allt ni har hört om den är sant. Det är den bästa Disneyfilm som gjorts sedan jag var liten, då Disney var Disney. Redan innan jag såg den hade jag en bra känsla, det var inte som Kogänget eller några av Disneys andra fiaskon de senaste åren. Prinsessan och Grodan är en mysig, rolig och charmig film i fina miljöer. Den utspelar sig i 20-talets New Orleans. Tiden visas genom mode och musik och staden personifieras även den genom jazzmusik men också genom svart magi. Jag vet att Disney har både romantiserat och överdrivit bilden av 20-talets New Orleans, men jag hade ändå velat leva då! Massa häftig musik, mardi gras och voodoo i mörka gathörn, visst låter det häftigt?

Prinsessan och Grodan får fyra Grodor av fem möjliga.

Hemma hos Örjan

Var hemma hos Örjan igår tillsammans med Anna-Maria, Särndahlarna och Jannika. Vi skulle ha filmkväll och kolla på Sagan om ringen-filmerna, men hann bara med första halvan av ettan och första halvan av trean. Jag måste säga att jag inte är imponerad. Det är inte riktigt min genre så det är väl inte så konstigt. Nä, fantasy är inte min grej. Jag gillar inte hur författaren kan måla in sig i ett hörn och plötsligt ge huvudkaraktären en superkraft och vips är allting i ordning igen. Jag gillar berättelser som jag kan känna igen mig i mycket bättre.

Kvällen slutade hursomhelst med att alla buggade i köket. Mycket lyckat :)

Prinsessan och Grodan

Nu ska jag snart åka in till Borås med min bror för att titta på Prinsessan och Grodan. En barnfilm, jag vet, men den har faktiskt fått bra kritik och den verkar riktigt mysig. Jag tror att det kan bli riktigt roligt :)


Fastan har börjat

Det här med fasta är ganska svårt. Som väntat så får jag ingen hjälp eller stöd av min familj; pappa lagade kötbullar och potatis till lunch vilket betyder att jag bara åt potatis, dessutom köpte han kakor som jag inte heller kan äta.

Jag börjar bli godissugen, inte blir det bättre av att jag får min mens snart, men kan inte äta godis. Funderar på att göra sylt och sen äta sylt, för det är sött och jag har aldrig sagt något om att inte äta sylt... Som du märker så börjar jag redan bli desperat.

Jag hoppas att det bara är svårt i början, innan man har vant sig. Jag SKA klara det här!

I morgon börjar fastan

I morgon är det askonsdagen och då börjar fastan. Från början handlade fastan om att man skulle avstå från fet mat och kött, men i dag kan man avstå från nästan vad som helst; godis, TV:n eller att sitta vid datorn. Grundtanken med fastan är att man ska tänka på andra som har det sämre och att man ska koncentera sig på sina medmänniskor instället för sina behov och ovanor.

I år tänkte jag också fasta. I 40 dagar, fram till palmsöndagen, ska jag avstå från kött, té, kaffe, läsk, godis, kakor och chips. Förhoppningsvis klarar jag det, men jag hoppas att ni hjälper mig. Inled mig icke i frestelser så att säga.

I min familj är mat väldigt viktigt, äter man inte tillräckligt får man genast frågan "är du sjuk?" och banta är ett stort no no. Jag har varit orolig över hur pappa skulle ta mitt iniativ till att fasta, men i lördags pratade jag med honom om det. Fast, jag är inte dum, självklart pratade jag med honom om detta när han tittade på fotboll, vilket gör att han  inte lyssnar och går med på vad som helst bara jag slutar prata så att han kan höra vad kommentatorerna säger. Konversationen såg ut så här:
Jag: "Pappa, jag tänkte börja fasta nu på onsdag".
Pappa: (tystnad i ca 30 sekunder) "...Vadå för fasta?"
Jag: "Kristen fasta, i 40 dagar".
Pappa: "Men vadå fasta? Ska du avstå från mat helt, eller ska du inte äta kött?"
Jag: "Jag tänkte avstå från kött och godis".
Pappa: (skriker) "Det blev mål!"

Där ansåg jag konversationen vara avslutad och antog "det blev mål" var ett annat sätt att säga "sjävklart ska du fasta, jag stödjer dig i detta".

Ska bli spännande att se om jag klarar detta.

Ska jag eller ska jag inte?

Jag ororar mig massor för framiden, vad jag ska göra efter gymnasiet, vart jag ska bo, om jag kommer in på någon utbildning, vilken utbildning jag över huvud taget ska söka, om jag kommer att klara av utbildningen om jag kommer in på någon osv. i all oändlighet.

Häromdagen fick jag reklam om något som heter Gapyear. Det är ett företag som heter Bluberry som ordnar språkresor, studier utomlands, jobb utomlands, volontärsarbete och liknande. Jag blev intresserad faktiskt, jag har drömt om att få göra någonting sånt utomlands.

Det som jag är mest lockad av är en resa till England. Då är man där i ett halvår för att jobba. Man får en språkkurs, hjälp med att hitta bostad, hjälp med att hitta jobb och så besöks man av represenstanter för Bluberry som håller koll på en. Jobben är typ jobba i klädaffär, på caféer och liknande. Det kostar 17 215 kr plus att man behöver pengar så att man klarar sig innan första lönen kommer, men man kan söka lån och bidrag från CSN som täcker en ganska stor del. Sen är ju tanken att man ska klara sig på lönen man får när man jobbar.

Jag är också lite sugen volontärsarbete, kanske rädda sköldpaddor i Grekland. Men det är kortare tid och kostar mer; två veckor kostar 9230 plus mat, boende och sånt.

Ska jag eller ska jag inte? Ett halvår är lång tid, kommer jag att klara att vara så långt från min familj i ett halvår? Det skulle vara första gången jag flyttar hemifrån och då flyttar jag till på köpet till ett annat land. Det kostar en hel del också. Är det värt det? Det är ju en upplevelse förståss... Jag skjuter ju bara upp pluggandet ett halvår, vad är meningen med det egentligen? Är bara onödigt. Men samtidigt vill jag åka... Vad tycker du att jag ska göra?


Filmkväll

I går tog vi över Emmas storebor Tottis lägenhet och hade filmkväll där. Det var en väldigt trevlig eftermiddag/kväll där vi drog igenom de tre Pirates of the Caribbiean-filmerna. Längesen jag såg dem. Ischa var väldigt rastlös och bara gick omkring och cepade. Till sist lade han sig på golvet i köket. Så kan man också göra ;)

Angående våran skolresa...

...Så har galenskaperna fortsatt. http://www.bt.se/nyheter/mark/efter-upprord-debatt-om-skolresorna-skolan-stramar-upp-reglerna(1772909).gm

Sammhällsinstutionen är inkonsekventa

Atenresan blir inte av. Vet inte om du har läst BT de senaste dagarna men har du inte det så läs http://www.bt.se/nyheter/mark/utlovad-resa-blev-installd(1766366).gm och http://www.bt.se/nyheter/mark/skarp-kritik-mot-skolresornabr-dyrt-och-ingen-ordning(1768446).gm. Läs med fördel även kommentarerna. Det borde uppdatera dig.

Nu ska jag plugga tills jag dör.

Förvirrad

Jag ramlade precis bakåt och ett högt knak hördes. Ena benet på skrivbordsstolen gick av. Hur fan gick detta till?

Jag är så gammal!

Jag betalade min första räkning i går. Fattar du! En räkning! Jag känner mig så vuxen, och det är hemskt! Okej, pappa var med och han visade mig hur jag skulle göra så jag är nog inte jättevuxen än, men jag fattar hur man gör i alla fall och det är illa nog. Jag vill inte bli vuxen och ta ansvar! :(

Jag längtar till Italien, till Italiens gröna land

Italienskaresan verkar bli av, vilket är väldigt roligt, speciellt med tanke på att klassresan till Aten inte blir av. Vi åker till Milano den femte april och kommer hem den åttonde. Bara ett par dagar alltså, men det blir nog roligt ändå. Jag ser verkligen fram emot det, ju mer jag läser om MIlano desto fler saker hittar jag som jag vill hinna med; italiensk fotbollsmatch på San Siro, Il Duomo, La Scala, massor med shopping, se Da Vincis Nattvarden... Massor! Milano verkar vara en väldigt trevlig stad, modern men ändå sprängfylld med kultur. Ska bli kul att överhuvudtaget åkta till Italien, har aldrig varit där. Jo, detta ser vi fram emot :)

Saker man borde göra

Jag orkar inte plugga italienska. Jag borde göra det eftersom jag har prov i morgon och jag inte har pluggat sedan i onsdags, men jag vill inte. Jag orkar inte. Det finns så mycket annat man kan göra, som att kolla på SVT play och drömma sig tillbaka till torsdagen och fredagen. Ge mig studiemotivation någon?

I kväll

Ikväll är det första delfinalen i Melodifestivalen! Iiihh! Årets höjdpukt är här! :D

Efter Thåström

Efter Thåström stack jag, Henrik och hans kompis tillika Thåströmentusiast Jonas till Heaven 23 för alkoholintag och skitsnack. Mycket trevligt. Vid ettiden, tror jag, stack Jonas hem för ett par timmar sömn innan han skulle upp och jobba och jag och Henrik stack hem till några av Henriks kompisar. Där satt vi i några timmar och snackade om allt mellan himmel och jord och lyssnade på musik. Vid halv fyra, fyra promenerade jag och Henrik hem till honom där det blev ännu mera snack om ingenting inan vi somnade vid femtiden på morgonen.

På fredag var planen att jag skulle skolka skolan men ändå komma hem vid ungefär samma tid som jag hade gjort om jag gick i skolan för att inte avslöja att jag hade skolkat. Det gick sådär, vi vaknade en timme efter att jag skulle ha slutat skolan... Så då gav jag upp den planen, istället hittade vi på en massa bus, som att tända såna där japanska lyktflygballonggrejer. Tio över elva på natten åkte jag hem, typ tolv timmar senare än planerat. Men det var det värt. Längesedan jag hade en sådan rolig torsdag och fredag.

Thåström får fyra av fem Grodor

Att Thåström inte har utsetts till nationalskald eller mumifierats eller vad som helst som bevis på hans genialitet är för mig obegripligt. Det var en mycket bra konsert med fantastiska låtar. Han höll sig till samma låtlista som på turnépremiären vilket innebar att han förutom sitt solomaterial spelade tre Imperietlåtar och Cheops pyramid. Min lycka visste inga gränser när han körde Var e vargen. Ytterst bra låt.

Mellan låtraderna tog han ett par steg tillbaka och gjorde olika gester med händerna; satte dom till munnen eller knäppte dem eftertänksamt. Det är tydligen Thåströms grej, han har alltid gjort så, och en del irriterar sig på det men jag gillar det. Det såg ut som om han tänkte efter hur nästa låtrad gick eller själv blev överväldigad av känslan i sina låttexter. Det gav eftertryck till budskapet.

Han hade inte mycket kontakt med publiken, första gången han pratade med oss var efter fem låtar eller så. Och när han väl pratade efter att vi hade klappat som mest entusiastiskt sa han bara "tack för det" eller något likande. Men Thåström klarar sig undan med det.

Publiken var en brokig skara. Förvånande nog fanns det en hel del människor i övre medelåldern som hade kunnat vara någons mormor i publiken. Majoriteten av publiken bestod av mormödrarnas barnbarn, det vill säga emos i tretton-, fjortonårsåldern. Och sen normalt folk i min ålder.

Fan fan fan var magisk.


Blev bara plötsligt överväldigad av dess genialitet

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Van Halen av Van Halen kan vara världens bästa skiva. Det är definitivt, enligt mig i alla fall, det bästa debutalbumet någonsin. Inte en dålig låt på hela skiva, bara hit efter hit efter hit. Om ni inte har lyssnat på denna magnifika skiva så införskaffa den genast. Lyssna på den på spotify eller vad nu ungdomarna gör nu förtiden.


Gått in i väggen?

Jag vet inte riktigt vad det är med mig nuförtiden, jag är trött exakt jämt. Det spelar ingen roll om jag sover i fem timmar, åtta timmar eller tolv timmar, jag är ändå redo att gå å lägga mig igen klockan sex på kvällen. Så ska det väl ändå inte vara? Det är inte järnbrist, för jag gnagade järntabletter ett tag och jag märkte ingen skillnad. Någon annan brist? För sömn är det inte, visst kan man alltid sova lite fler timmar, men jag sover ändå bättre än de flesta och lägger mig aldrig efter klockan elva på en vardag. Skolan tar ju också stryk för det är på kvällarna jag gör läxorna och det är då jag är som tröttast vilket gör att jag inte kan koncentrera mig på läxorna.  

Jag önskar att jag kunde skriva att jag ska gå å lägga mig nu men det väntar nog minst två och en halv timmes plugg till. Suck.

I morgon är det den tredje tisdagen i rad jag inte är i skolan

Anledningen? Jag har bara en lektion på tisdagar, en historia c-lektion som börjar tio i två på eftermiddagen.

Förrförra veckan hade vi studiedag på tisdagen så då var det självfallet ingen historialektion heller.

Förra veckan var det förintelsens minnesdag på onsdagen och även om vi går i trean nu och således inte har något med den att göra så var Ulf fortfarande involverad i den. Så på tisdagen var tvåorna och Ulf så upptagna med förberedelser hela dagen så Ulf ställde in lektionen. Underbart sa vi och stannade hemma.

I historian håller vi nu på med avsnitt som innebär att vi får välja vilket ämne vi vill och får sen ett prov på det. Så klassen är uppdelad i en massa smågrupper; några som läser om egyptologi, några om mayaindianer, några om amerikanska inbördeskriget osv. Själv läser jag om genushistoria. Ulf håller sen lektioner och ger uppgifter som bara rör de specifika ämnena till de olika grupperna, och de som inte läser om det specifika ämnet som tas upp under lektionen begöver således inte heller vara med. Så eftersom Ulf inte ska prata om genushistoria i morgon behöver inte jag komma på lektionen, faktum är att jag inte behöver gå på några historialektioner innan den elfte februari. Väldigt skönt. :)

Så i morgon planerar jag att sova ut riktigt länge, baka en kladdkaka, kanske titta på en film och bara njuta. :D


Partiledardebatten

Jag kollade på partiledardetbatten i Agenda i går. Tycker att Alliansen skötte sig utmärkt, de var eniga i de flesta frågor och hade klara strategier och idéer för nästa mandatperiod. De rödgröna däremot gav bara ett rörigt intryck. De var oeniga i de flesta frågor och de frågor de inte var oeniga i hade de inga besked om. "Besked kommer i april" var deras eviga mantra, men man får väl acceptera att de är först då de kan ge riktiga besked.

Felet är ju dock att de än så länge bara kan ge skisser av vad dem vill ha, inte färdiga idéer, vilket gör det svårt för Alliansen att hitta något att kritisera. De rödgröna kan hitta saker från hela Alliansens mandatperiod att kritisera men Alliansen kan bara kritisera skisser av ett valprogram som inte finns. De kritiserade Alliansen och sa "vi vill ha det så här, kommer vi till makten blir det så här" och det låter jättefint med jobb åt alla och sänkta skatter till de med lägst lön, men de säger inte hur det ska gå till. Jag hade velat att Reinfeldt och de andra hade pressat Mona och co lite mer, frågat hur de ska uppnå allt det där. De skulle ha ställt den rödgröna röran mot väggen och propsat på att få veta hur det ska gå till så att man hade fått se att de inte har något riktigt valprogram och att alla problem kommer att lösas genom höjda skatter. 

Jan Björklund tyckte jag var briljant i frågor som rörde skolan och när han satte Peter Eriksson på plats. Göran Hägglund sa inte mycket, försvann ibland, men när han väl sa något tyckte jag att det var genomtänkt och slagkraftigt. Sahlin, Ohly och Eriksson körde som vanligt på personangrepp och använde samma röst som när de pratar med små barn. 

Alliansen vann helt klart debatten.  

RSS 2.0