Förtäckt rasism

I skolan så går vi just nu igenom hinduismens heliga texter. Föreläsaren visade två kortare filmklipp för att illustrera det hela. Det första klippet var från indiska Talang. Det var förra årets vinnare som bestod av en dansgrupp som personifierade Shivas olika avatarer. Det dök bland annat upp en sköldpadda, en fisk och ett lejon. Och till min förvåning så började folk skratta och tyckte att det var jätteroligt. Jag insåg att det var olika avatarer och delar av den indiska mytologin, och inte någon slags referens till Hitta Nemo som många andra tycktes tro. Nästa klipp var från en indisk serie som dramatiserade Bhagavad Gita. Om du har sett en Bollywood film någon gång så vet du att produktionerna brukar vara väldigt överdrivna och svulstiga. Jag kan erkänna att det var det även här, men syftet med visningen var ändå att vi skulle förstå vad berättelsen handlar om. Många av mina klaskamrater verkade inte fatta det utan började återigen skratta och tycka att det var väldigt lustigt.

Jag är så trött på denn brist på respekt. "Åh, vilka lustiga små figurer! Tänk vad lustiga saker de där indierna tror på!" Man ska alltid förlöjliga andra kulturer och se dem som lägre stående; man skulle aldrig skratta åt en dramatsiering av passionshistorien. Man tar inte andra religioner på allvar, det är bara roliga figurer. Det var ju just därför klädkedjan Indiska sålde trosor med hinduiska gudar på för några år sedan. I de flesta västerlänningarnas ögon är det bara fantasifigurer i samma stil som Musse Pigg. Att trycka trosor med Jesus på är otänkbart, för han har ju funnits på riktigt, åtminstonde finns det många som tror det, honom ska vi respektera. Det är lite roligt och exotiskt, och att ha en staty av en hinuisk gud på fönsterbläcket är en spännande inredningsdetalj. Hur många tycker att det är lika "spännande" med en bild på Maria eller Jesus på korset på väggen? Rasism är vad det är.

Min bror berättade att en av hans klasskamrater häromdagen kläckte ur sig att det är bra att man som västerlänning åker som turist till diktaturer för då "kan vi ju lära dem vad demokrati och mänskliga rättigheter är för något". Han kunde lika gärna sagt "stackars lilla neger, dig ska vi stora starka vita västerlänningar ta hand om". Jag blir mörkrädd.

Är det verkligen bara jag som har förmågan att öppna mitt sinne för nya kulturer och tänka fem centimter längre än vad näsan räcker? Visst är jag inte perfekt, och jag kläcker säkert ur mig rasistiska kommentarer som från början inte är illa menade. Men jag anser ändå att jag har större respekt för andra kulturer än vad många andra runt omkring mig har. De flesta västerlänningar tror att deras sätt är det bästa sättet att leva på. Alla andra som inte lever i det vi kallar för demokrati och som har andra politiska åsikter än de på förhand godkända (dvs. kaptialsim, vissa mått av liberalism och vissa mått av socialism) lever i misär, diktatur och är okunniga. Det är synd om alla andra. Det värsta är att detta är inga nya tankar av okunniga ungdomar som lever i bekvämlighet. Det är precis samma tankar som ledde till att Europeiska länder gav sig ut till resten av världen och tog kolonier. Det blev för det mesta inte så lyckat och de flesta är överens om att det är ett ganska mörkt kapitel i Europas historia, men ändå sitter många kvar med samma åsikter och sätter sig själv över andra kulturer.

Som sagt; det är rasism. Och tyvärr verkar jag vara den enda som upprörs över det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0